9 березня фабриці іграшок «Polesie» виповнилося 20 років! Новинний портал Кобрина: kobrincity.by

Дата: 09 березня 2018 р.

У семивіковій історії міста Кобрина зафіксовано чимало знакових і важливих дат. Сьогодні без перебільшення можна сказати, що 9 березня 1998 року одна з таких. Саме в цей день на економічній карті міста з'явилося нове підприємство. Троє молодих кобринчан Андрій Гольцман і брати Володимир і Петро Кивака заснували виробниче підприємство під назвою «Polesie». Смілива, на ті часи, і шляхетна ідея виробляти в Кобрині високоякісні іграшки для дітей не просто здійснилася, але й дуже вплинула на багато аспектів життя нашого регіону.

Як усе починалося? Чому фабрику iграшок вирiшити заснувати саме в Кобринi та навати "Polesie"?

Фабрика «Polesie» є одним із найбільших виробників дитячих іграшок у Європі з географією експорту в більш ніж 60 країн світу. Це говорить про те, який потужний потенціал має союз трьох її засновників. Виникає запитання: чому саме в Кобрині було вирішено відкрити виробництво? Його ми поставили кожному керівникові «Polesie» й отримали практично ту саму відповідь.

Андрій Гольцман, директор, що курирує питання економіки та фінансів: Андрей Гольцман, директор, курирующий вопросы экономики и финансов:

- Ми народилися й виросли в Кобрині, тут живуть наші рідні, друзі, тут наше коріння. Плануючи відкрити підприємство, ми навіть не розглядали інші варіанти розташування заводу. Ми раді, що проект вдалий, і підприємство «Polesie» приносить користь рідному місту, кобринчанам.

Володимир Кивака, директор, що курирує комерційні питання:

- Разом подумали та вирішили організувати підприємство саме в Кобрині. Фабрику іграшок назвали «Polesie», тому що так називається наша мала Батьківщина, де ми народилися та виросли.

Петро Кивака, директор, що курирує питання виробництва:

- Кобрин – це місто, у якому ми народилися, де пройшло наше дитинство, де живуть близькі нам люди. І ми вирішили заснувати підприємство саме в Кобрині, рідному для нас місті. Ми сподіваємося, що й далі наше "Polesie" буде розвиватися, а наше місто буде ставати ще гарнішим та яскравішим.

Як усе починалося?

У середині 90-х один із засновників підприємства «Polesie» Володимир Кивака, займаючись вантажоперевезеннями, возив, у тому числі, і польські іграшки для дітей, які на той час мали великий попит у Білорусі та Росії. Його брат Петро, періодично виступаючи в цих поїздках напарником, запропонував зайнятися виробництвом якісних і недорогих дитячих іграшок із пластмаси самостійно. Ідею обговорили вже втрьох: Андрій Гольцман, Володимир і Петро Кивака. Рішення розпочати виробництво іграшок було прийняте спільно, чому передувала велика робота – вивчали ринок, обговорювали технічні та фінансові питання.

Керівники підприємства "Polesie" поруч із першим ручним видувним верстатом, 2006 рік

Петро Кивака, директор, що курирує питання виробництва:

- Придбання першого ручного видувного верстата і було стартом виробництва. Сьогодні цей верстат стоїть в одному із цехів як історичний експонат. А головним завданням на той час було освоїти верстат і розпочати випуск продукції.

Перші іграшки зроблені на підприємстві "Polesie"

Андрій Гольцман, директор, що курирує питання економіки та фінансів:

- Для організації виробництва нам потрібні були підходящі площі, і на території УПТК «Поліссяагрокомплект» ми взяли під оренду невеликі приміщення. Уже наприкінці липня, отримавши перший сертифікат на продаж дитячих іграшок у Росії, вирішили придбати ще кілька верстатів, розширили виробничі площі. І от уже 20 років постійно розширюємо виробництво, освоюємо нове обладнання та нові види діяльності.

Перше виробниче приміщення підприємства "Polesie" на території УПТК «Поліссяагрокомплект»

Володимир Кивака, директор, що курирує комерційні питання:
- Стартували ми з невеликим колективом в орендованому приміщенні площею близько 200 квадратних метрів, і на першому видувному верстаті почали виробляти наші перші іграшки. А оскільки в той час наше підприємство було молоде і поки нікому не відоме, вийти на ринок було достатньо складно. Так що нам довелося докласти величезну кількість зусиль та енергії для того, щоб наш продукт був цікавим і пізнаваним, щоб нашу іграшку полюбив і прийняв покупець.

Перший ручний видувний верстат і сьогодні знаходиться у виробничому цеху, але вже як експонат.

З якими труднощами довелося зiштовхнутися пiдприємству на початку шляху?

Кожний підприємець, який організував свій власний бізнес, підтвердить, що як не прораховуй усі «за» і «проти», виникають незалежні від тебе складні ситуації, трапляються моменти, коли нікому не допомогти, не дати потрібну пораду. Такі непрості періоди в роботі були і у фабрики «Polesie».

У 2004 році фабрика іграшок "Polesie" узяла під оренду виробничі приміщення прядильно-ткацької фабрики "Ручайка".

Андрій Гольцман, директор, що курирує питання економіки та фінансів:

- У березні 1998 року наше підприємство отримало путівку в життя. Повні наснаги в липні того року ми отримали перший сертифікат на продаж у Росії своїх іграшок, і всю вироблену продукцію відправили на реалізацію. А в серпні 1998 року гримнув одна з найважчих економічних криз в історії Росії. У результаті, через стрибки на валютному ринку, гроші знецінилися. Це був дуже важкий момент для починаючого виробництва, однак ми вистояли і вдячні тим людям, хто допоміг підприємству в цей важкий час.

Петро Кивака, директор, що курирує питання виробництва:

- Коли ми придбали перший верстат, подібного обладнання в нашому регіоні на той момент не було, і тому отримати консультацію щодо його освоєння та подальшої роботи на ньому було ні в кого. До всього доводилося додумуватися самим. І з усіма цими складностями та труднощами тоді, на першому етапі становлення нашого підприємства, нам і нашому невеликому колективу довелося зіштовхнутися повною мірою. Але поступово, крок за кроком долаючи всі ці проблеми, ми змогли освоїти зовсім нове для нас обладнання. І в цьому, безумовно, заслуга всього колективу.

Владимир Кивака, директор, що курирує комерційні питання:

- У період становлення нашого підприємства ми розуміли, що доведеться вступити в конкурентну боротьбу за місце на ринку, де високі позиції, на той момент, посідали польські та китайські виробники дитячих іграшок. Вивчаючи ринок збуту, ми аналізували, шукали свої шляхи в пошуку підходу до покупця, поступово збільшуючи виробничу потужність і розширюючи асортимент. А це вимагало від усіх структурних підрозділів підприємства злагодженої роботи. Тому весь колектив сумлінно трудився, і це дозволило підприємству йти вперед і впевнено долати виникаючі на шляху труднощі.
 

Що вийшло? Досягнення двоих десятилiть вражають!

Історія підприємства бере початок з 9 березня 1998 року. Тоді невеликий колектив, що складався з 18 чоловік, на орендованих площах усього в 200 квадратних метрів на єдиному ручному видувному верстаті зробив перші іграшки – пірамідки. Рік у рік, долаючи виникаючі на шляху труднощі, підприємство «Polesie» поступово збільшувало обсяги свого виробництва, постійно поліпшувала якість і розширювала асортимент своєї продукції, освоювало найсучасніші, передові технології із виробництва іграшок.

На сьогодні «Polesie» – один із найбільших виробників дитячої іграшки, якій довіряють та яку люблять батьки і їх діти більш ніж у 60 країнах світу. Чисельність працівників підприємства сьогодні становить більше 3 000 чоловік. Виробничі та складські площі становлять більше 80 000 кв.

Сергій Орешкін, начальник виробництва:

– Сьогодні «Polesie» – це сучасне високотехнологічне підприємство, оснащене встаткуванням провідних світових виробників. Парк устаткування становить більше 120 термопласт-автоматів, а також десятки видів верстатів і роботизованих комплексів, лінії автоматичного завантаження сировини, складальні конвеєрні лінії, а також високоточні металообробні верстати та інше сучасне встаткування. І все це встаткування грамотне обслуговують, та успішно на ньому працюють висококваліфіковані фахівці підприємства.

Виробничий комплекс підприємства без перебільшення є одним із кращих у Європі у своєму сегменті ринку та дозволяє випускати найширший асортимент, що складається сьогодні більш ніж із 3000 найменувань іграшок.

Катерина Кивака, начальник складального цеху:

– Підприємство здійснює випуск продукції під торговельними марками «Polesie», «Molto», «Palau», «Wader Quality Toys», «Coloma Y Pastor», «Cavallino», а також за ліцензіями «Disney», «Miffy», «Смурфики», «Смішарики», «Три коти», «Volvo» і «Mammoet».

Підприємство «Polesie» є багаторазовим переможцем у різних номінаціях престижних національних і міжнародних конкурсів, таких як «Народна марка Білорусі», "Вибір батьків", "Іграшка року" у Польщі, "Кращий експортер року", "Кращий із запускоу ліцензійної продукції".

СТОВ "ВП Polesie" – лауреат Премії уряду Білорусі в області якості. У 2013 році керівництву підприємства «Polesie»була оголошена Подяка Президента Республіки Білорусь О.
Г. Лукашенко.

Значний внесок СТОВ “ВП Polesie” і в економіку Кобринського району. Будучи містобудівним підприємством, воно працює в таких масштабах, що суми надходжень податків до бюджету є дуже вагомими.

Що лежить в основі успіху підприємства «Polesie»?

Іграшки фабрики «Polesie» мають великий попит, оскільки приносять дітям радість і вчать їх бути добрими, допомагають дітям розвиватися. Безумовно, Кобринська фабрика іграшок належить до категорії успішних підприємств, використовує інноваційні методи, досягаючи високих економічних результатів за рахунок впровадження передових технологій у виробництво. І все-таки, що лежить в основі успіху підприємства «Polesie»? – таке запитання ми поставили керівникам підприємства:

– Наше «Polesie» ми побудували всі разом, від працівників до директорів. Тому, коли сьогодні говорять, що головні складові успіху будь-якого виробництва – це першокласне обладнання, передові технології, краща якість сировини та високий професіоналізм працівників – усе це, звичайно, важливо, але все-таки головна запорука нашого успіху – це сам колектив і його ставлення до роботи.
 

Торговельний центр «Polesie» – центр торгівлі та організації дозвілля городян

Торговельний центр «Polesie», що відкрив свої широкі гостинні двері в серпні 2014 року, відразу став улюбленим місцем для купівель і відпочинку не тільки для працівників підприємства, але й для всіх жителів міста та району. Та й гості з околишніх міст і районів теж частенько сюди навідуються, часто – цілими родинами.
 

Сьогодні до торговельного центру «Polesie» за покупками приїжджають щодня тисячі кобринчан і гостей міста. Причому більшість із них – це вже постійні покупці, які люблять торговельний центр «Polesie» не тільки за високу якість товарів, але й за високий рівень обслуговування, де кожному покупцеві приділяється належна увага.

А ще торговельний центр «Polesie» дуже часто стає майданчиком для проведення масштабних заходів. За традицією, на території перед торговельним центром проходять весняні та осінні ярмарки, спортивні заходи, організуються інші культурно-масові та тематичні заходи. На новорічні свята торговельний центр «Polesie» організує ігрові майданчики для дітей, де завжди багато іграшок і з дітьми працюють співробітники підприємства: проводять конкурси, ігри, розважають дітей. Батьки можуть спокійно залишити там свою дитину, і вже не кваплячись, без поспіху, вибрати собі обновку або купити продукти.

Творчий підхід, здоровий азарт та яскраві емоції

Підприємство «Polesie» бере активну участь у культурних, спортивних та інших громадських заходах, постійно виступає організатором масштабних свят для дітей. Одним із таких яскрав заходів, що запам'ятовуються, є «Свято гри та іграшок «Polesie», який традиційно проводиться у перші вихідні червня.

Перед торговельним центром «Polesie», на площі більше 10 000 квадратних метрів, вибудовується ціле місто, де вулиці та площі повністю віддані у володіння дітворі, яка може вдосталь награтися. Ігрові сектори для дитячих забав і розваг із самого ранку перетворюються в багатотисячне казкове місто, у якому панують справжні казкові веселощі, бешкетний дитячий сміх і посмішки. І з кожним роком «Свято гри та іграшок «Polesie» стає все масштабнішим. Усе ширшою стає програма, усе більше гостей у ці дні приїжджає до Кобрина, щоб собі на втіху тут відпочити та побалувати своїх дітей.

Тут широко представлені всі необхідні групи товарів, багато з яких можна придбати в розстрочку та в кредит, а для працівників підприємства діє бонусна програма й надана можливість придбавати товари в рахунок заробітної плати. Спортивне життя «Polesie» також насичене різноманітними спортивними заходами. Колектив підприємства бере активну участь як у міській спартакіаді, так і у внутрішніх змаганнях, які проходять на підприємстві між цехами, відділами та іншими структурними підрозділами.

На підприємстві на високому рівні організована своя художня самодіяльність. Сьогодні творчий колектив «Polesie» бере активну участь у всіх культурно-масових заходах міста та району. Яскраві, насичені концертні програми, які проводить підприємство, завжди привертають велику кількість глядачів і залишають незабутні враження про заходи.

Про плани на майбутнє

Кобринська фабрика іграшок «Polesie» постійно працює над розширенням свого асортименту і найближчим часом планує порадувати дітей ще більшою різноманітністю іграшок. У планах підприємства випуск нових серій конструкторів, машинок на радіоенруванні для хлопчиків і ляльок для дівчат.

  У 2011 році підприємство "Polesie" відвідав президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.

Усе це вимагає збільшення як виробничих потужностей, так і додаткових площ для виробництва. У зв'язку із цими перспективами в підприємства «Polesie» у планах реалізація масштабного інвестиційного проекту з будівництва нового сучасного високотехнологічного заводу. Будівництво нового заводу є дуже важливим проектом не тільки для підприємства, але й для міста. Виробничий майданчик нового заводу дозволить підприємству вийти ще на більш високий якісний рівень виробництва, а також дозволить створити додаткові робочі місця для жителів нашого міста та району.